Nah, ini dia sejarah cupcake.
Istilah
cupcake pertama kali disebutkan pada tahun 1828 di dalam buku resep
Leslie's Penerimaan Eliza. Pada awal abad ke-19, ada dua kegunaan yang
lain untuk "nama cawan" kek atau "cupcake".
Dalam abad sebelumnya, sebelum loyang muffin yang tersedia secara luas,
kuih sering dipanggang di cawan gerabah individu, atau cendawan dan
mengambil nama mereka dari cawan mereka panggang masuk Ini adalah
penggunaan nama yang sudah berlangsung, dan nama "cupcake" sekarang
diberikan kepada setiap kuih kecil yang seukuran sebuah cawan. Nama "kek peri" adalah gambaran hebat ukurannya, yang akan sesuai untuk sebuah pesta kecil peri untuk berkongsi.
Jenis
lain dari "cup cake" dipilih bahan kuih yang diukur berdasarkan
jumlah, dengan menggunakan cawan bersaiz standard, bukannya ditimbang. .
Resepi bahan yang diukur menggunakan cawan bersaiz standard juga boleh
dipanggang dalam cawan, namun mereka lebih sering dipanggang dalam tin
sebagai lapisan atau roti. Pada
tahun-tahun kemudian, ketika penggunaan pengukuran kelantangan tegas
didirikan di dapur rumah, resipi ini dikenali sebagai 1234 atau kuih
kuih suku, disebut demikian kerana mereka terdiri daripada empat bahan:
satu cawan mentega, dua cawan gula, tiga cawan tepung, dan empat
telur. Mereka polos kek kuning, agak kurang kaya dan lebih murah
berbanding kuih pon, kerana menggunakan sekitar separuh mentega banyak
dan telur dibandingkan dengan kuih pon. Nama-nama
ini dua kelas utama kuih tersebut dimaksudkan untuk isyarat kaedah
untuk tukang roti; "cup cake" menggunakan pengukuran kelantangan, dan
"pound cake" menggunakan pengukuran berat.
1 2 3 4 salam cupcake ^^
No comments:
Post a Comment